cames inflades calor- dermandtekDurant l’època estival, amb la calor intensa i sobretot si la humitat és elevada, el nostre cos s’afecta, especialment el nostre sistema circulatori. Una de les parts més vulnerables son les extremitats inferiors, especialment en aquelles persones que tenen un historial d’insuficiència venosa que acostuma a ser un problema hereditari o bé persones que han tingut algun tipus d’intervenció quirúrgica a les cames, dones embarassades o amb sobrepès i persones d’edat avançada.

Les manifestacions cutànies d’aquesta sobrecàrrega circulatòria acostumen a ser erupcions tipus èczema o bé granets que solen anar acompanyats de picor intensa. La qual cosa fa que al gratar-se empitjori encara més aquestes anomalies. En un grau extrem i més avançat, especialment si s’afecta la pell per sota del genoll o a l’àrea del turmell es poden provocar ferides i inclús llagues o úlceres de difícil curació, sobretot en casos d’hipertensió arterial, diabetis o fumadors o persones immobilitzades. El tractament d’aquestes afeccions requereix el treball conjunt del metge especialista en cirurgia vascular i del dermatòleg per guarir el més ràpid possible els problemes de pell i evitar complicacions més importants.

En general, els tractaments consisteixen en medicacions orals per afavorir el retorn venós i de forma externa cremes i locions refrescants per alleugerir la sensació de picor, cremor o tibantor i per evitar que la pell s’erosioni, s’infecti i apareguin complicacions més greus.

A nivell postural és important tenir les cames en alt sobretot a les darreres hores del dia, procurar descansar a les hores centrals que fa més calor, fer banys amb aigua freda per estimular la circulació i si es pot massatges de drenatge limfàtic una o dues vegades per setmana per descongestionar o descarregar l’excés de líquid a l’interior de les cames.

En persones que han de treballar moltes hores dempeus, embarassades o amb sobrepès és molt recomanable fer servir mitges de compressió moderada per afavorir la circulació venosa i reduir la inflor de les extremitats.

Com a es recomana menjar amb poca sal o eliminar-la per complert, prendre sucs de fruita no àcids , reduir el consum de carn vermella i en la mesura del possible abstenir-se o reduir el consum de tabac. L’alcohol en forma de vi o cervesa consumit de forma moderada és beneficiós, especialment el vi negre ja que aporta resveratrol que té un efecte reforçant de la paret venosa fent que hi hagi menys tendència a l’acumulació de líquids.