Dermatitis atòpica

La dermatitis atòpica és una malaltia cutània crònica, molt freqüent i d’origen inflamatori. Per motiu desconegut, a la pell de les persones que pateixen aquest trastorn hi ha un excés de cèl·lules inflamatòries (limfòcits) que són els causants que la pell estigui permanentment irritada i que ocasioni picor. També és caracteritzada per un defecte de producció en la quantitat i qualitat del sèu natural de la pell. El qual posseeix importants funcions sobre l’epiteli cutani, entre les quals destaquem mantenir la hidratació i la resposta immunitària enfront d’agents infeccioses externs.

Aquesta malaltia afecta habitualment a nens i nenes (30% de la població infantil) que, pels motius esmentats, presenten pell seca i èczemes amb tendència a infectar-se. Es manifesta amb aspror al tacte de la pell i plaques vermelles, descamatives i que ocasionen una intensa picor (èczemes) en diferents zones del cos. Generalment cursa en brots, amb períodes de major estabilitat i altres en què apareixen lesions molt pruriginoses.

Els trastorns inflamatoris de la pell acostumen a respondre a l’aplicació de corticoides, però és habitual que la dermatitis atòpica afecti una gran part del cos o tingui un curs crònic, cosa que contraindica l’ús d’aquests fàrmacs pels seus efectes adversos. Per aquest motiu resulta especialment útil tractar-la amb fototeràpia. La fototeràpia és l’aplicació de radiació ultraviolada de tipus A i/o B (com les que emet el Sol) dins d’una cabina. És el tractament amb el millor perfil d’eficàcia/seguretat/cost a dia d’avui, per sobre dels medicaments biològics. La radiació ultraviolada té un efecte anti-inflamatori sobre la pell si s’utilitza a la dosi adequada i durant el temps necessari, controlats mèdicament. Té l’avantatge de ser un tractament molt ràpid (la sessió dura escassament uns minuts), que permet tractar grans àrees corporals de forma simultània, sense utilitzar cap preparat tòpic i amb una resposta de millora excel·lent en poc temps. Inicialment s’utilitza dues o tres vegades per setmana i un cop assolida la resposta desitjada es passa a una pauta de manteniment d’una sessió per setmana o cada dues setmanes.

L’ús de fototeràpia redueix la necessitat d’aplicar corticoides o de prendre fàrmacs orals amb potencials efectes adversos. Es pot aplicar a nens, i els pares poden ser amb l’infant durant els minuts que duri el tractament. Degut a la seva seguretat i eficàcia és actualment l’opció òptima per al tractament de moltes malalties cutànies inflamatòries.

Més informació aquí