Lentígens

Amb el pas del temps és habitual que a la nostra pell puguin aparèixer diferents tipus de taques. Les més freqüents són els lentígens: taques marrons petites, de forma estrellada o arrodonida, situades a les àrees crònicament exposades al Sol (dors de les mans, escot, part alta de l’esquena i cara). Acostumen a aparèixer a partir dels 40 – 50 anys i cada cop són més notables a mesura que passen els anys, per això són anomenades “taques de l’edat” o fins i tot “flors de cementiri”. La seva causa principal és l’exposició solar acumulada. És lògic, doncs, que amb més anys (i, per tant, més llum solar acumulada) n’apareguin en major nombre.

Els lentígens no són malignes ni poden evolucionar a cap lesió cutània maligna. No obstant, indiquen que la pell ha rebut una alta càrrega de radiació i és signe de més risc de poder patir un càncer de pell. De forma aïllada, però, només suposen un problema estètic. Són un motiu de consulta molt freqüent, doncs el pacient habitualment se’n vol desfer ja que la seva aparició es relaciona com a signe d’edat avançada.

El pigment dels lentígens és prou profund com per què no pugui ser eliminat amb l’aplicació de cremes cosmètiques despigmentants. Desafortunadament no són útils per tractar aquest tipus de taca. Els lentígens desapareixen amb el tractament amb làser: la seva llum impacta específicament al pigment i el fragmenta, per tal que les nostres defenses l’eliminin. Si les lesions són nombroses normalment cal realitzar 2 – 4 sessions de làser despigmentant (llum polsada o alexandrita Q switched) per fer-les desaparèixer. Si existeixen lentigens únics, molt grans o amb cert gruix (hiperqueratosi) és més apropiat utilitzar el làser de CO2, que realitza un peeling superficial però prou profund com per eliminar la taca. Mitjançant un o altre tipus de dispositiu és possible eliminar els lentígens de forma definitiva amb mínimes molèsties (el procediment pot ocasiona una crosta molt superficial de 2 – 4 dies de duració).

Què podem fer per evitar que ens surtin menys lentígens? La protecció solar amb FPS50 i evitar les hores de major radiació solar són indispensables. Així mateix podem reduir el risc d’aparició aplicant una crema que porti retinol (vitamina A) i Vitamina C, prescrita sota tractament amb el dermatòleg.

Per a més informació, cliqueu aquí