milium, eliminar milium, quistes de milium Andorra, bolitas blancas piel, comedones cerrados

Míliums

Els quists de mílium consisteixen en petites pàpules en forma de ‘boletes’ diminutes, de color blanquinós i brillants que apareixen habitualment al voltant dels ulls, a les parpelles i a les galtes. No són sinó producte de l’acumulació de queratina, la proteïna cutània que habitualment es descama de forma natural, que queda inclosa dins una càpsula. No suposen cap alteració de la salut ni són contagiosos.

Desconeixem la causa que provoca l’aparició dels quists de mílium, dels quals n’hi ha de diferents tipus. Els més habituals són els dels adults, que poden ser secundaris a exposició solar crònica o bé a alguns trastorns de la pell, tot i que el més freqüent és que siguin idiopàtics (de causa desconeguda). En general són asimptomàtics i l’única molèstia que provoquen és l’estètica, doncs acostumen a aparèixer en zones especialment visibles.

Per a l’eliminació dels quists de mílium es pot optar per a la seva obertura i drenatge (amb una mínima punció i extrusió) o bé a l’evaporació amb làser de CO2. La diferència entre aquests dos procediments rau en la finalitat: el drenatge del quist resol només temporalment la seva presència, doncs no n’eliminem la càpsula. Contràriament, el làser de CO2 elimina el quist de forma immediata i definitiva ja que n’evapora delicadament la càpsula. Una altra diferència a destacar entre les opcions terapèutiques és que la punció i extrusió del contingut del quist de mílium és difícil en zones nobles com les parpelles, ja que per extruir-ne la queratina cal un recolzament ferm sobre el teixit i pot resultar una tècnica dolorosa per a les lesions prop o sobre els ulls. El làser de CO2, pel contrari, no requereix fer cap pressió sobre el quist, senzillament l’evapora. Per aquest motiu és el mètode més indicat per eliminar quists de mílium en àrees especialment sensibles com les parpelles. Mitjançant el làser, les molèsties del procediment són mínimes.

Un cop resolts els quists de mílium es pot recomanar l’ús d’una crema antiaging que contingui retinol (derivats de la vitamina A) per evitar que en pugui sortir d’altres en un futur a més de reduir l’aparició de signes prematurs d’envelliment cutani.

DEMANI CITA