Eczema i erupcions

L’èczema fa referencia a un conjunt d’afeccions dermatològiques que es caracteritzen per una vermellor de la zona afectada i presentar un procés descamatiu amb molta pruïja. Es poden expandir de forma fàcil i ràpida a altres àrees del cos. Pot evolucionar de forma aguda o de forma crònica i recurrent amb brots, especialment els èczemes amb predisposició genètica. Encara que els mecanismes implicats en cada un dels tipus d’èczema són diferents, sempre existeix una alteració dels glòbuls blancs que provoca una reacció immunològica anormal a substàncies externes.

Les principals causes que poden provocar un èczema són:

  • Al·lèrgia
  • Presència de substàncies irritants
  • Herència genètica
  • Convivència amb altres malalties

Segons la seva simptomatologia es pot classificar en:

  • Èczema Atòpic: en general es caracteritza per presentar lesions descamatives, vermelles i amb pruïja, principalment en les conjuntures. Es sol associar a diferents processos al·lèrgics com l’asma, la urticària, la rinitis al·lèrgica i la sequedat cutània.

   Més informació aquí 

  • Èczema Seborreic: es pot presentar tant ens nens com en adults. En els petits acostuma a presentar-se durant els primers mesos de vida en el cuir pilós (crosta làctia) i la zona del bolquer. En els adults, es presenta majoritàriament en la cara, orelles i cuir cabellut tot i que també es pot presentar en altres zones del cos. Es caracteritza per presentar unes escames de color blanquinós- groguenc sobre una àrea vermellosa.

   Més informació aquí 

  • Èczema de contacte: apareix com a conseqüència d’una resposta al·lèrgica a algun producte que el pacient ha entrat en contacte. En aquests casos recomanem realitzar les proves epicutànies per detectar la substància que desencadena aquesta reacció.

 

Habitualment, el diagnòstic es realitza mitjançant l’observació per part del dermatòleg de la zona afectada i la realització de les proves epicutànies, especifiques d’al·lèrgia, quan ens trobem davant d’un èczema de contacte.

El tractament recomanat, inclou recomanacions generals d’higiene i hidratació, evitar el contacte amb substàncies irritants, productes tòpics i en determinats casos la fototeràpia.

Més informació aquí