Fongs – Micosis cutànea

La micosis cutània és una infecció de la pell provocada per fongs o llevats que viuen en la pell, cabell i/o ungles i que pot afectar tant a adults com a nens. Les zones més propenses a patir aquest contagi son les zones intimes, el cuir cabellut i les ungles tot i que qualsevol zona del cos es pot veure afectada.

Els símptomes més característics son: taques blanques o vermelles, descamació i prurit lleu.

Existeixen diferents tipus d’infeccions cutànies segons quin sigui el fong causant i el lloc afectat. Les més freqüents són:

  • Candidiasis: és una infecció provocada per Candida en la pell o en les membranes mucoses en situacions de calor i humitat o bé quan el sistema immunitari està deprimit. Es majoritàriament la causa de la dermatitis del bolquer i és especialment freqüent durant l’embaràs, en persones obeses, en persones grans i en zones de plecs.
  • Dermatofitosis (tinya): és una de les infeccions fúngiques de la pell més desagradables, molestes i molt contagiosa originada pels dermatòfits. Pot afectar diferents parts del cos, però les més freqüents són el peu (peu d’atleta) , cuir pilós, tronc, cara, ungles i zona genital. Es transmet per contacte directe i és freqüent en situacions de poca higiene, calçat tancat, humitat i en zones de la pell o ungles amb ferida.
  • Pitiriasi versicolor: és una infecció cutània superficial causada per fongs del gènere Malasezzia. Quan es reuneixen certes condicions òptimes per al seu creixement (humitat, seborrea, predisposició personal, ús d’olis, excés de sudoració), el fong prolifera, canvia a la seva forma filamentosa i es manifesta clínicament en forma de màcules (taques) arrodonides de coloració marronosa, rosada i/o blanca. És més freqüent en l’adolescència. En general no ocasiona molèsties més enllà de l’alteració estètica que suposa, encara que alguns pacients refereixen pruïja (picor) i no és contagiosa.

El tractament de les infeccions per fongs es realitza amb fàrmacs antifúngics i s’utilitzarà un o altre segons el tipus d’infecció, fong i zona afectada.