Melasma

El melasma és una afecció peculiar del sexe femení que consisteix en l’aparició de taques fosques mal delimitades en la zona de la cara, especialment en la front, el bigoti i les galtes. Acostuma a relacionar-se amb un factor de predisposició genètica, amb la presa d’anticonceptius orals, amb els embarassos i normalment apareix desprès d’intenses exposicions al sol.

Els tractaments són eficaços, però són lents i amb certa freqüència es recau desprès d’haver aconseguit “netejar o blanquejar” la pell de la dona. Això condueix a un desànim important. És per aquest motiu que és molt important que el dermatòleg expliqui a la pacient, que qualsevol tractament per combatre i reduir completament el melasma és llarg, que obliga a cobrir la zona amb fotoprotectors elevats i amb maquillatge gruixut. I que amb un adequat manteniment, s’aconsegueix la no reaparació del mateix.

També cal saber, que si la dona continua prenent anticonceptius durant el tractament, els resultats esperats seran molt pobres i amb una gran resistència per a la millora. En ocasions, la dona no els pot deixar per alguna raó mèdica i llavors ha d’assumir la dificultat d’aconseguir una desaparició complerta de les taques del melasma.

En l’escenari més favorable, amb l’absència d’anticonceptius i sense previsió d’embaràs de forma immediata, el projecte de tractament es basa en la combinació de làser fraccionat no ablatiu (3-4 sessions/any) amb productes despigmentants tòpics en forma de cremes o locions. S’ha d’explicar clarament que l’ús combinat és la clau de l’èxit en aquesta afecció. Si tractem el melasma només amb làser obtindrem escassos resultats. Si apliquem només cremes despigmentants obtindrem un aclariment parcial o cap resultat.

Sobre el làser s’ha de saber que només el tipus de làser comentat anteriorment, és a dir, el fraccionat no ablatiu, preferentment d’ Erbi, és l’adequat. Els altres làsers utilitzats com els Q switched de Neodimio o Alejandrita o la IPL, no només no solucionen el melasma sinó que poden empitjorar-lo.

Sobre els productes despigmentants, l’ideal és utilitzar la Hidroquinona al 2-5% de forma discontinua, és a dir descansant de tant en quant. És el producte blanquejador més eficaç, encara que no es pot aplicar en dones embarassades o quan la dona vol quedar-se embarassada, i en certes dones pot produir irritacions i vermellors que pot obligar a abandonar-la.

Productes similars com l’Arbutina que és un precursor de la Hidroquinona s’utilitza amb el propòsit de blanquejar en dones que no toleren la Hidroquinona, però no té l’eficàcia d’aquesta.

Juntament amb la Hidroquinona s’utilitza l’Àcid Kojico que realitza un efecte beneficiós i augmenta els resultats de la Hidroquinona. Afegir Àcid Retinoic o Àcid Glicòlic incrementa l’efecte de penetració de la Hidroquinona. Pot tenir l’inconvenient, segons en quines pells s’utilitzi, d’incrementar també la irritació. Si la pell tolera aquestes combinacions de Hidroquinona + Àcid Kojico + Àcid Retinoic o Àcid Glicòlic, els resultats satisfactoris arriben abans. Sol introduir-se un corticoide o algun altre antiinflamatori per minimitzar la previsible irritació de la pell.